24.12.17

“Серед овець”: Прохідняк чи гідна штука?


Перше враження від цього коміксу досить незвичне. Щось на зразок “Та не може такого бути, це якась помилка!” Тримаючи в руках два випуски “Серед овець” відчуваєш якусь незручність. Наче щось  пішло не так у нашій реальності, щось зламалося у механізмі Всесвіту і перед тобою якийсь артефакт з паралельного світу.
Дивишся на обкладинку - написано українською. Автор теж з України. Комікс дитячий? Ні. А чого тоді він не про козаків, а про якихось тоталітарних овець та вовків? Непорядок. Аномалія!

Друк та папір не викликають жодних нарікань - випуски якісні. Гортаєш і пальці радіють від фактури та жорсткості. Але задоволення минає швидко - бо книжечки тоненькі, в 32 сторінки. Дали трішки посмакувати, але ситно наїстися - дзуськи. Історія за два випуски можна сказати, що й не розігналася. Нам встигли лише трішки розказати про минуле головного героя - пса-вовка з цифрами замість імені та окреслити, власне, тоталітарний, якби радянський світ-сеттінг в якому відбуваються події. Все як треба - верхівка, що зомбує простий забитий люд, швидка та розправу спецслужба, жорстока поліція.
Деталізація картинки не викликає жодних питань, все намальовано якісно та з великою кількістю подробиць, композиція теж на хорошому рівні. Недоліків шукати зовсім не хочеться.

Сподобалася подача вступу та епілогу випусків - у вигляді документів, різних бюрократичних довідок та плакатів, які стисло розказують передумови того, що ми побачимо в кожному окремому випуску коміксу. Лаконічно, стильно та змістовно.  І хоч навколо домінують радянські декорації, час від часу промайне щось сучасне не зразок “Беркуту”. Дрібні чиновники та службовці тут барани, прості робітники - вівці, ну а великі начальники, звісно, свині. Плакати розказують про якогось іноземного страшного ворога - цапа... ну ви зрозуміли. Але власне в сюжеті його ще ну було. Досить прості натяки.

Історія ще дуже далека від завершення і важко говорити наскільки вона у підсумку буде гідна, але за те що вже є, можна поставити великий плюс автору та видавцю, які ризикнули видати такий твір. І справа тут, звісно, у питанні -  окупиться чи ні?
Так що у підсумку? Читати чи не читати? Скачати з торрента чи купити?
Якщо ти любиш похмурі, детально промальовані графічні романи з насильством та важкими думками - читай. А ось торрентів з коміксом ти не знайдеш, читачі виявилися або лінивими сраками без сканерів або просто відповідальними людьми. Треба буде замовити паперову версію, бо як іще ми отримаємо в руки продовження цієї історії?






Немає коментарів:

Дописати коментар