13.04.19

"Сага про сонценосців". Враження та думки.

На дворі начебто 2019 рік. Українських, оригінальних коміксів виходить все ще небагато. Це ні для кого не є новиною. Попит існує, але українські автори/видавці, на жаль, ще не в змозі задовольнити читацькі побажання та сподівання.

"Сага..." була випущена UAComics ще в 2017 році, але не здобула якоїсь великої популярності і не відомо, чи вийде продовження цієї історії. Що ж воно таке?
Сюжет досить пристойний, але він короткий. Це такий собі класичний похід вікінгів до далекої та небезпечної цілі. Але... ех... скільки ж раз це "але" заважало мені під час читання.

Об'єму випуску цього коміксу мало просто щоб навіть початково поринути в історію і більш-менш цілісно познайомитися з головними персонажами. Це виглядає наче обережна проба пера, а не заявка на довгу, брутальну та героїчну історію про похід вікінгів, де виживуть тільки найкращі та найгероїчніші. Багато натяків на епічний похід, але як же мало конкретики.

Потенціал у історії є, але треба вказати речі, які заважають просто сісти і спокійно зануритися в історію.

Є біда зі шрифтами на деяких сторінках видання, іноді вони сильно вибиваються з загальної стилістики.

Не вистачає деталізації у багатьох сценах. На мою думку тема Скандинавії та вікінгів дуже сильно залежить від візуального ряду. Дуже хочеться щоб в кадрі було більш детальніше показано зброю, спорядження, меблі, крам та й просто деталізовані емоції на обличчях героїв.

Частенько художник економить на пропрацювані заднього фону в кадрах, і це засмучує. Сцени шторму, що трощить кораблі, та  битви хотілося бачити у більш деталізованому виді, адже це ключові та видовищні моменти пригоди. Дуже не вистачало графічного зображення звуків, атмосфера значно втрачала без такого елемента - грім гримить, хвилі накочуються на корабель, дзвенить зброя і кричать воїни - а відображення цих звуків фактично немає.





Титульна сторінка, яка за ідеєю повинна бути максимально деталізованою та репрезентативною для читача, теж, на жаль, не витискує все зі своїх можливостей - знову ж таки хочеться бачити на ній більше деталей (промальоване спорядження воїна, каміння на передньому плані).

Не дивлячись на всі згадані негаразди я сподіваюся на продовження "Саги...". Потенціал у коміксу є, але невідомо чи візьмуться автори за продовження. Сумно буде якщо "Сага..." залишиться черговим коміксом який не пішов далі першого випуску. Я ж, у свою чергу, вірю в покращену другу частину.

Трішки чужих відгуків та публікацій щодо цього коміксу:




Немає коментарів:

Дописати коментар